Výrobci zápach nesmrdí
19. 1. 2008
Plně sdílím názor paní Vlasty Mathes, která se nestačila po návratu z ciziny divit, jak Ústí smrdí. Na základě svých zkušeností z dlouholetého působení v oblasti ekologie a analytické chemie doplňuji, že nyní již mají, na rozdíl od minulosti, občané možnost najít oporu v zákonech ČR. Povinnost měřit emise pachových látek vychází ze zákona č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší.
Pracoval jsem jako výzkumný pracovník laboratoře analytické chemie ve Spolaně Neratovice a byl pověřen měřit na komíně kafilérie ve Zbizubech koncentraci pachů na vstupu a výstupu z komína.
A představte si, že "zlepšovatelům" ze Spolany a z VŠCHT Praha, kteří jezdili v autě kolem kafilérky, údajně po směru převládajících větrů a subjektivně měřili zápach svými nozdrami, nic nesmrdělo. K doplnění uvádím, že jsme ověřovali ideu, že když na vstupu do komína k silně zapáchajícím plynům z výrobny přidáme allylisothiokynát (AITK), smradlavé složky zreagují s touto sloučeninou bude vše OK a zbavíme se zápachu. Bohužel jsem po návratu do laboratoře metodou plynové chromatografie zjistil, že koncentrace pachových složek a i AITK je na vstupu tak na výstupu z komína prakticky shodná. A pikantní na tom bylo i to, že po návratu do Spolany se vrátný, zvyklý na lecjaké smrady, divil, čím to zapácháme.
Co z toho plyne? Jednoduchá poučka - výrobci to nesmrdí i kdyby byl ten zápach na padnutí, kdežto ostatním to může vadit. Přesvědčování o neškodnosti zápachu je hezké z hlediska "psychologie davu". Takže věřím, že v budoucnosti se situace zlepší, a Ústí nad Labem a Setuza nebude ani cizinci, který k nám přijede z Alp, zapáchat.
A ještě dodávám, že když Spolek pro chemickou výrobu, který investoval do ekologie v minulosti nemalé prostředky, odstranil např. zápachy související s výrobu chloru, věřím, že zápach ze Setuzy, která má nyní stejného vlastníka, půjde odstranit také.
Jaroslav Hovorka
zdroj: Ústecký deník
Pracoval jsem jako výzkumný pracovník laboratoře analytické chemie ve Spolaně Neratovice a byl pověřen měřit na komíně kafilérie ve Zbizubech koncentraci pachů na vstupu a výstupu z komína.
A představte si, že "zlepšovatelům" ze Spolany a z VŠCHT Praha, kteří jezdili v autě kolem kafilérky, údajně po směru převládajících větrů a subjektivně měřili zápach svými nozdrami, nic nesmrdělo. K doplnění uvádím, že jsme ověřovali ideu, že když na vstupu do komína k silně zapáchajícím plynům z výrobny přidáme allylisothiokynát (AITK), smradlavé složky zreagují s touto sloučeninou bude vše OK a zbavíme se zápachu. Bohužel jsem po návratu do laboratoře metodou plynové chromatografie zjistil, že koncentrace pachových složek a i AITK je na vstupu tak na výstupu z komína prakticky shodná. A pikantní na tom bylo i to, že po návratu do Spolany se vrátný, zvyklý na lecjaké smrady, divil, čím to zapácháme.
Co z toho plyne? Jednoduchá poučka - výrobci to nesmrdí i kdyby byl ten zápach na padnutí, kdežto ostatním to může vadit. Přesvědčování o neškodnosti zápachu je hezké z hlediska "psychologie davu". Takže věřím, že v budoucnosti se situace zlepší, a Ústí nad Labem a Setuza nebude ani cizinci, který k nám přijede z Alp, zapáchat.
A ještě dodávám, že když Spolek pro chemickou výrobu, který investoval do ekologie v minulosti nemalé prostředky, odstranil např. zápachy související s výrobu chloru, věřím, že zápach ze Setuzy, která má nyní stejného vlastníka, půjde odstranit také.
Jaroslav Hovorka
zdroj: Ústecký deník